Тест в реалния живот на ваксината срещу COVID-19 на Pfizer-BioNTech върху повече

...
Тест в реалния живот на ваксината срещу COVID-19 на Pfizer-BioNTech върху повече
Коментари Харесай

94% ефективност след втора доза на Pfizer-BioNTech отчитат в Израел |

Тест в действителния живот на имунизацията срещу COVID-19 на Pfizer-BioNTech върху повече от половин милион души удостовери, че имунизацията работи доста ефикасно за попречване на съществено заболяване и гибел от инфекцията даже и след една доза, заяви Асошиейтед прес.

Публикувани в сряда резултати от всеобщото имунизиране в Израел отчетливо удостоверяват, че преимуществата, открити при по-малки по мащаб и лимитирани проби, са налице и при необятно използване измежду популацията на разнообразни възрасти и с друг здравен статус.

Изследването е извършено от откриватели от Изследователски институт " Клалит " и университета " Бен-Гурион " в Израел и от университета " Харвард " в Съединени американски щати. Резултатите не засягат сигурността на имунизацията, а единствено нейната успеваемост, само че при предходни проби не са открити непредвидени проблеми с сигурността.

Учените са сравнили данни за близо 600 000 души на възраст на и над 16 години, пациенти на най-голямата здравноосигурителна компания в Израел, които са имунизира през декември и януари със същия брой хора на сходна възраст, пол и здравен статус, които обаче не са били имунизирани. Нито един от участниците преди не е давал позитивен тест за новия ковид.

Ваксината е 57 на 100 ефикасна за попречване на признаци на COVID-19 две до три седмици след първата доза и 94 на 100 - седмица или повече след втората доза.

Ефективността против хоспитализиране е 74 на 100 след една доза и 87 на 100 - след две и надлежно 46 на 100 и 92 на 100 ефикасна против доказано възпаление. Намаляването на инфекциите дава вяра, че имунизацията може да ограничи разпространяването на вируса, само че този тип проучване не може да дефинира дали това е допустимо.

По време на проучването са регистрирани 41 смъртни случая, свързани с COVID-19, като 32 от тях са при хора, които не са били имунизирани.

Ваксината е също толкоз ефикасна и при хора над 70 година, колкото и при младежи.

" Може би, с цел да се предпазят допустимо най-вече хора, би било вярно да се даде по една доза на всички допустимо най-бързо. За мен това е доста допустима тактика, която би трябвало да се обмисли ", споделя Поланд.
Израел към този момент е ваксинирал съвсем половината от популацията си. Британският вид на ковид стана преобладаващ в страната по време на проучването, тъй че резултатите дават визия по какъв начин имунизацията работи против него.

" Това е извънредно успокояващо...много повече, в сравнение с бих предположил ", сподели доктор Грегъри Поланд от клиника Майо, Съединени американски щати.

Д-р Бъди Крийч от университета " Вандербилт " се съгласява. " Дори и след една доза виждаме доста висока успеваемост при попречване на гибел ", сподели той. Нито един от тях не е взел участие в израелското изследване, само че и двамата са ангажирани в различен тип действия по имунизациите против ковид.

Според тях новите резултатите биха насърчили полемиките за вероятно закъснение на втората доза или банкет на една доза вместо две от хора, които към този момент са прекарали Ковид-19, както постъпват във Франция, с цел да се оправят с лимитираните доставки.

" Бих предпочел 100 милиона души да одобряват единствено по една доза, вместо петдесет милиона да получат две дози ", споделя Крийч. " Много окуражаващи са данните за една доза " в резултатите от Израел, оповестени от сп. " Ню Ингланд Джърнъл ъв Медисин ".

В множеството страни имунизацията на Pfizer-BioNTech се приема в две дози в период от три седмици.

В началото на седмицата две английски проучвания демонстрираха изгодите даже от една доза от имунизацията на Pfizer-BioNTech или на AstraZeneca. Англия забавя втората доза до 12 седмици след първата в опит да даде отбрана на повече хора по едно и също време.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР